kredyty bez bik

Podsumowanie projektu „Gastronomic Wonders Through Europe” w Liceum Ogólnokształcącym w Sędziszowie Młp.

realizowanego ze środków Unii Europejskiej w programie: Comenius Partnerskie Projekty SzkółUczenie się przez całe życie (LLP - The Lifelong Learning Programme)

Międzynarodowy projekt związany z poznawaniem kulinarnych cudów Europy trwa od 01.08.2013 do 31.07.2015 roku. Oprócz sędziszowskiego LO w projekcie uczestniczą 4 partnerskie szkoły średnie: z Liege (Belgia), z Mealhady (Portugalia), z Kirsehir (Turcja) i Vilkaviskis (Litwa). Projekt, na który każda ze szkół otrzymała po 20.000 euro pozwolił na realizację zadań takich jak: wizyty, działania online, ankiety, plakaty, prezentacje multimedialne, ulotki, pocztówki, kalendarze, słowniczek i wspólna książka projektowa zawierająca wspomnienia, fotografie, przepisy kulinarne, opinie, komentarze uczestników i świadków realizacji projektu.

 

 

W wyjazdach grupy polskiej do Belgii, Turcji, Litwy i Portugalii uczestniczyło łącznie 5 nauczycieli oraz 22 uczniów. Podczas wizyty szkół partnerskich w Polsce, w spotkanie zaangażowało się całe grono pedagogiczne i uczniowie, którzy przyjęli przybyłych na wspólnych lekcjach. Ponadto 20 uczniów z naszego LO wraz z rodzinami podjęło się gościć w domach uczniów z  Turcji, Belgii, Litwy i Portugalii. Odwiedziny w każdym z krajów partnerskich trwały zazwyczaj 5-7 dni i pozwalały na poznanie środowiska, miasta, szkoły, udział w zajęciach lekcyjnych, prezentację zadań projektowych, wspólne warsztaty kulinarne i krótkie zwiedzanie okolicy.

To dwuletnie doświadczenie umożliwiło młodzieży bezpośredni kontakt z rówieśnikami z zagranicy, sprzyjało znoszeniu barier kulturowych i językowych, przezwyciężaniu stereotypów i wzmacnianiu poczucia własnej wartości. Projekt był też doskonałą okazją do poznawania krajów i kultur, zawierania nowych przyjaźni, a także do propagowania wiedzy o własnym kraju. Miał także znaczenie motywacyjne do nauki języków obcych i pracy nad sobą. Społeczność sędziszowskiego LO cieszy się z możliwości udziału w tym niezwykle wartościowym projekcie i żywi nadzieję na kolejną taką szansę w przyszłości.

Lista uczestników LO im . ks. Piotra Skargi w Sędziszowie Młp. biorących udział w międzynarodowych w spotkaniach projektu

„Gastronomic Wonders Through Europe”

 

20.-26.10.2013     BELGIA

Filip Kloc  kl. II AF
Bartłomiej Stadnik kl. II AF
Mateusz Smoliński  kl. II B
Kamil Salamon  kl. II B
Sebastian Malisiewicz kl. II B

p. dyr. Lucyna Doroba
p. Aldona Homa

12.-18.01.2014     TURCJA

Małgorzata Chmura  kl. II AF
Sylwia Świniuch  kl. II AF
Jadwiga Ziemińska  kl. III E
Marcelina Stec  kl. III E
Anna Mik  kl. III E

p. wicedyr. Halina Szela
p. Aldona Homa


17.-22.03.2014 POLSKA

Kinga Bączkowska kl. II AF
Bartłomiej Stadnik kl. II AF
Filip Kloc  kl. II AF
Karolina Wszołek kl. II AF
Andżelika Piękoś  kl. II AF
Małgorzata Chmura  kl. II AF
Sylwia Świniuch  kl. II AF
Patryk Franczyk kl. II B
Adrianna Plezia  kl. I C
Miłosz Homa  kl. I BF
Karla Fischbacher kl. I BF
Adrianna Brzoza  kl. II E
Kmiecik Klaudia  kl. II E
Magdalena Raś  kl. II E
Dariusz Siwiec  kl. III B

p. dyr. L. Doroba, p. wicedyr. H. Szela, p. A. Dziura,  p. A. Homa,                                                                
p. W. Saj, p. J. Ziobro, p. L. Kopciuszyńska, p. A. Kozek, p. R. Dziedzic,                                                                          
p. M. Skoczek, p. Ł. Kumor,  p. E. Łagowska,  p. T. Przywara


19.-25.10.2014  LITWA

Monika Ciżmar  kl. III B
Kamila Bochnak  kl. III B
Małgorzata Depa  kl. II C
Aleksandra Olszewska  kl. II C
Adrianna Plezia  kl. II C

p. Jolanta Ziobro
p. Aldona Homa

19.-25.04.2015  POTRUGALIA

Olga Urbańska  kl. II A
Barbara Zegar  kl. II A
Patryk Przydział  kl. II A
Konrad Rymut  kl. II A
Miłosz Homa  kl. II BF
Izabela Skoczek  kl. II BF
Hubert Szczepkowicz  kl. II DE

p. dyr. Lucyna Doroba
p. Aldona Homa 
p. Anna Dziura